Stel je voor: Je weet wat je meetbaar moet maken en je kijkt niet meer op van het meetbaar maken van ideale doelen. Je hebt inzicht in verschillende onderzoeksmethoden en je maakt handige combinaties om te achterhalen welke feiten nodig zijn. Je weet hoe je meetinstrumenten kunt ontwikkelen en waar je op moet letten. Je hebt en houdt zicht op het onderzoeksproces en verdwaalt niet in de data. Sterker je weet na afloop jouw onderzoeksresultaten zo te presenteren dat je samen met collega’s overtuigende actiepunten en verbeteringen weet door te voeren.
Onderzoek wordt vaak ingewikkelder gemaakt dan nodig is. Er worden termen rondgestrooid die verwarrend werken, zoals betrouwbaarheid en validiteit. Door te weinig methoden van onderzoek te kennen, wordt steeds terug gegrepen op een beperkt arsenaal: een vragenlijst of interviews. Jammer want er is zoveel meer mogelijk. En als je niet weet waar je op moet letten, is het maar de vraag wat je meet. Voor je het weet, ben je verdwaald.
Je hebt inzicht en overzicht nodig!
Inzicht in welke methoden er zijn. Welke methode je wanneer inzet. Maar ook waar je op moet letten bij het ontwerpen van een meetinstrument. Bij je dataverzameling. En bij je analyse. Een duidelijk beeld van wat je waarom gaat onderzoeken. Wat wil je straks kunnen doen met de verkregen onderzoeksresultaten? Je project verantwoorden? Je project verbeteren? Je project laten groeien?
Een richtlijn die er voor zorgt dat je niet verdwaalt in de data, maar steeds weer bij de les houdt en terugbrengt naar de essentie van je onderzoeksdoel en je onderzoeksvraag. Een plan hoe je collega’s hier bij kunt betrekken, maar ook wie je wanneer bevraagt. Wat je aan wie gaat vragen. Een plan van hoe je van vragen naar antwoorden komt en het liefst ook concrete actiepunten.
Samen doorlopen we alle stappen in een onderzoek en geef ik je alle kennis, tips en tricks die je nodig hebt om keer op keer goed onderzoek te kunnen doen. We beginnen bij je onderzoeksdoel en ik neem je mee door alle stappen.
Gedurende het proces van een onderzoek, leer ik je alle tips en tricks, waardoor je het daarna keer op keer moeiteloos kunt herhalen.
We hebben een langere periode, waardoor je tijdens de cursus aan de slag kunt met jouw onderzoeksvraag en onderzoek. Na 29 weken heb je resultaten en actiepunten om verder te gaan met je onderzoeksresultaten. Tijdens het proces kan ik je helpen met praktische tips en tricks als je vast loopt, maar ook om het je gemakkelijker te maken.
Je hebt geen reistijd en je zit niet vast aan bepaalde tijdstippen. Als je een computer hebt met een internetverbinding, kun je meedoen. Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen. Dus zit je een week helemaal vol, mis je geen les, maar haal je deze later in (of je hebt vooruit gewerkt). Je bent niet alleen. Er is een online community waar je hulp en steun krijgt van medecursisten. Er zijn online coachingssessies en er zijn live dagen, waar we samen aan de slag gaan.
Ik, Claudia de Graauw, heb al velen jaren ervaring met het opzetten en uitvoeren van onderzoeken in de non-profit. Ik maak ideale en moeilijk meetbare doelen meetbaar voor mijn opdrachtgevers en ik vind het belangrijk dat onderzoek toegankelijk is. Hierbij maak ik gebruik van velerlei verschillende kwantitatieve en kwalitatieve methoden en vaak combinaties daarvan. Onderzoeksresultaten deel ik in toegankelijke, leesbare rapporten, factsheets en presentaties.
Mijn kennis over en ervaring met onderzoek deel ik graag via deze cursus. Ik heb de cursussen die ik in het verleden voor een groep heb gegeven gedigitaliseerd en uitgebreid. Hierdoor kan ik het hele proces van een onderzoek samen met jullie door lopen. Op deze manier kan ik jullie beter begeleiden en praktisch helpen tijdens jullie onderzoek.